Osrednja vsebina
360 pogled številka
Telefonska številka
Informacije
07 39 16 700
Prikaz za slabovidne
Facebook profil

Navigacija

Navigacija

Info

Obvestilo za javnost

V Zdravstvenem domu Novo mesto je pričela delovati splošna ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe.
Od 5.2.2024 dalje se lahko pacienti nad 19 let starosti, ki ste ostali brez izbranega osebnega zdravnika, opredelite v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe. Zdravstveno osebje vas bo začasno opredelilo na omenjeno ambulanto, kjer boste lahko opredeljeni do trenutka, ko si boste našli novega izbranega zdravnika.
Zapri

Oddelek diagnostičnega laboratorija

Oddelek diagnostičnega laboratorija

Kontakt: Telefonska številka: 07 39 16 765 Email: laboratorij@zd-nm.si     
Odvzem biološkega materiala: Ponedeljek – petek: 7:00 - 11:00  
Odvzem biološkega materiala v nujnih primerih: Ponedeljek – petek: 7:00- 18:30  
Priporočen čas za odvzem krvi je med 7. in 9. uro zjutraj.     
Diagnostični laboratorij ZD Novo mesto izvaja odvzeme krvi, urina in blata ter vrši osnovne hematološke, urinske, biokemijske analize in analize hormonov ščitnice za 8 občin (Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Dolenjske Toplice, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Mirna Peč).

V laboratoriju imamo zaposlen le strokovni kader. Laboratorijske preiskave izvajamo na aparatih, ki izpolnjujejo vse predpisane standarde laboratorijske medicine in uporabljamo standardizirane metode, ki so v skladu z mednarodnimi standardi in zahtevami.

Kontrola kakovosti – zaposleni v laboratoriju vsak dan izvedemo veliko aktivnosti, da so rezultati analiz točni in primerljivi z ostalimi laboratoriji v Sloveniji ter so tako v pomoč pri postavitvi diagnoze vašemu osebnemu zdravniku.

Prednost pri odvzemu krvi in ostalih bioloških materialov imajo preiskovanci, ki imajo na napotnici oznako NUJNO, otroci do 3. leta starosti in invalidi.

NAVODILA PREISKOVANCEM

ZA OBISK LABORATORIJA (odvzem krvi) JE NAROČANJE OBVEZNO.  Od osebnega zdravnika prejmete  številko naročila in dodeljeni termin.  V laboratorij pridete 5 minut pred vašim terminom. Če vam termin ne ustreza pokličite med 11. in 12. uro na 39-16-765 in se dogovorite za prosti termin.

Pred odvzemom biološkega materiala se preiskovanci zglasite na okencu sprejemne pisarne, kjer oddate napotnice in priložite zdravsteno kartico. Počakate v čakalnici, da vas pokliče laboratorijski tehnik.

Samoplačniki pokličite med 11. in 12. uro na 39-16-765 in se dogovorite za prosti termin. NAROČANJE JE OBVEZNO. V laboratorij pridete 5 minut pred vašim terminom. Napotnic ne potrebujete, za želene preiskave se dogovorite v sprejemni pisarni laboratorija. Odvzem je možen samo v dopoldanskem času, od 7.00 do 13.00.

Odvzem krvi

Odvzem krvi za železo se priporoča med 7. in 9. uro, ker koncentracija železa tekom dneva zelo niha in so v tem času rezultati najbolj realni. Odvzem krvi za ščitnične hormone (TSH, T3 in T4) izvajamo od 9 - 16 ure.

Ostali napotki preiskovancem:
 • pred odvzemom krvi se priporoča vsaj 15 minutno mirovanje v čakalnici,
 • pri odvzemu krvi za krvni sladkor, holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol, trigliceride, železo morate biti tešči. Biti tešč pomeni, da 12 ur pred odvzemom krvi ne uživate nobene hrane, pijete lahko le vodo in ne smete kaditi,
 • vsaj dan pred odvzemom krvi se morate izogibati fizičnim in psihičnim naporom, saj to lahko vpliva na rezultate laboratorijskih analiz,
 • na rezultate laboratorijskih analiz vplivajo tudi razne diete in zdravila, zato ta, če vam ni zdravnik naročil drugače, vzemite po odvzemu krvi,
 • če vam je pri odvzemu rado slabo, to povejte laboratorijskemu tehniku, ki vam bo jemal kri,
 • pred odvzemom kapilarne krvi (največkrat pri otrocih), je potrebno roko ogreti, ker kri odvzamemo iz blazinice prsta,po odvzemu krvi je pomembno, da sterilni tampon 5 minut močno pritiskate na mesto vboda, da preprečite krvavitev v podkožje in s tem nastanek modric.
Oddaja urina

Napotnico za analizo urina oddate v sprejemni pisarni laboratorija, kjer prejmete tudi napotke in lonček za zbiranje urina.
 • za analizo urina je najboljši jutranji urin, ker pa to ni vedno mogoče, se najpogosteje zahteva, da oddate priložnostni vzorec urina. V tem primeru je potreben srednji curek urina, ki ga dobite tako, da prvi curek urina spustite v straniščno školjko, drugi del v lonček za odvzem urina, preostali del pa zopet v školjko
 • za analizo potrebujemo najmanj 15 mL urina
 • v WC-ju postavite lonček z zbranim urinom na okensko polico, ki meji na urinski laboratorij
 • če je na napotnici označena preiskava urina na bakterije oz. mikrobiološke preiskave (URIKULT) ali SANFORD, boste v sprejemni pisarni laboratorija dobili poseben sterilen lonček
 • dojenčkom vrečko za odvzem urina namesti medicinska sestra v ambulanti.
Odvzem blata

Posodico za odvzem blata dobite v sprejemni pisarni laboratorija ali v ambulanti pri vašem osebnem zdravniku.

Za preiskavo kri v blatu odvzamete sumljive dele blata (črne, krvave, sluzaste) in prinesete količino blata v velikosti lešnika.

Izdaja izvidov

Izvidi laboratorijskih preiskav, ki jih izvajamo v našem laboratoriju, so narejeni še v istem dnevu, razen izvidov za urinsko preiskavo – URIKULT.

Če vam je zdravnik na napotnici označil »NUJNO,« bodo izvidi narejeni v eni uri po odvzemu krvi. V primeru, ko je na napotnici označeno »prioritetno oz. prednostno,« bodo izvidi narejeni v dveh urah po odvzemu krvi oz. čim hitreje.

Natisni
Dekorativni element
85+LET IZKUŠENJ
Dekorativni element
68ZDRAVNIKOV
Dekorativni element
336VSI ZAPOSLENI
Dekorativni element
21ODDELKOV
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti