Osrednja vsebina
360 pogled številka
Telefonska številka
Informacije
07 39 16 700
Prikaz za slabovidne
Facebook profil

Navigacija

Navigacija

Info

Obvestilo za javnost

V Zdravstvenem domu Novo mesto je pričela delovati splošna ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe.
Od 5.2.2024 dalje se lahko pacienti nad 19 let starosti, ki ste ostali brez izbranega osebnega zdravnika, opredelite v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe. Zdravstveno osebje vas bo začasno opredelilo na omenjeno ambulanto, kjer boste lahko opredeljeni do trenutka, ko si boste našli novega izbranega zdravnika.
Zapri


ZDRAVJE ZOB VPLIVA NA SPLOŠNO ZDRAVJE
Zdrava ustna votlina ima pomembno vlogo pri prehranjevanju, sporazumevanju, izražanju, vpliva pa tudi na našo samopodobo ter zunanji videz. Bolezni zob in obzobnih tkiv so močno povezane s kronično nenalezljivimi boleznimi, ki pestijo današnjo družbo in vztrajno naraščajo: debelost, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in okužbe dihal. Ustne bolezni lahko povzročajo tudi težave v času nosečnosti, med najpogostejšimi sta nizka porodna teža in prezgodnji porod.
SODOBNI IZZIVI ZA USTNO ZDRAVJE
Kljub vidnim napredkom zobne preventive, številke kurativnih zobozdravstvenih obravnav zaradi neustrezne higiene in pomanjkanja preventivnih obiskov, vztrajno naraščajo. Bolezenske spremembe v ustni votlini, kot so zobna gniloba - karies, bolezni obzobnih tkiv, zobne in čeljustne nepravilnosti, še vedno predstavljajo precejšen zdravstveni, družbeni in ekonomski problem. Na pogostost tovrstnih težav izrazito vpliva nepravilna tehnika ščetkanja, površnost, nerednost v izvajanju ter uživanje sladke, lepljive hrane in pijače z visoko vsebnostjo enostavnih ogljikovih hidratov.
KABINET VZGOJE ZA USTNO ZDRAVJE
V Zdravstvenem domu Novo mesto pod okriljem Zdravstveno-vzgojnega centra deluje kabinet vzgoje za ustno zdravje, kjer izvajalke v sodelovanju z zobozdravstvenem timu in naprednimi pedagoškimi pristopi izvajamo vzgojo in promocijo zdravja zob in ustne votline. V največji možni meri si prizadevamo, da otrokom že v zgodnjem otroštvu privzgojimo dobre prehranjevalne navade in navade, ki spodbujajo vzdrževanje ustnega zdravja. V otroštvu pridobljene veščine je namreč lažje prenesti in ohranjati tudi kasneje v odraslem življenjskem obdobju.
TEKMOVANJE ZA ČISTE ZOBE OB ZDRAVI PREHRANI
V letošnjem šolskem letu je na Dolenjskem ponovno zaživela dolgoletna tradicija Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani v 22 osnovnih šolah in njihovih podružnicah pod sloganom »ZDRAVO ŽIVIM IN SE SMEJIM!«. Osnovnošolce razredne stopnje nenapovedano celo šolsko leto obiskujejo izvajalke vzgoje za ustno zdravje Zdravstvenega doma Novo mesto in izvedejo kontrolo čistosti zob ter jim podajo ključne napotke za izboljšanje ustne higiene. Za zmagovalne razrede, smo s pomočjo sponzorskih in donatorskih sredstev, organizirali zaključno prireditev in vse otroke, ki so se vestno trudili pri ohranjanju ter vzdrževanju ustne higiene, tudi nagradili.

V letošnjem letu so si največ točk priborili otroci iz 1.b razreda Osnovne šole Šmarjeta. Za trud in vztrajnost pri ustni higieni jim iskreno čestitamo.

Lastni vir z dovoljenjem OŠ Šmarjeta, foto: Andrej Matič.

Zaključna prireditev je potekala v Športni dvorani Leona Štuklja in se je je udeležilo približno 400 osnovnošolskih otrok iz Dolenjske regije. Na prireditvi smo podelili nagrade in poskrbeli za zabavo z animatorko.

Izvajalke vzgoje za ustno zdravje v Zdravstvenem domu Novo mesto, ki pišejo zgodbo o uspehu z inovativnimi pristopi in so organizirale zaključno prireditev za otroke z nagradami ter animacijo.

Lastni vir, foto: Andrej Matič.

Lastni vir, foto: Andrej Matič.

Akcija je čudovita, otrokom prijazna in zanimiva izkušnja, s katero masovno spodbujamo k vzdrževanju zdravja zob in ustne votline ter se je veselimo tudi v naslednjem letu, ko bomo obeležili že 40. obletnico Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so s sponzorskimi in donatorskimi sredstvi omogočili prireditev:
HALEON – SENSODYNE IN AQUAFRESH
MLADINSKO ZOBOZDRAVSTVO TANJA RIHTAR, DR.DENT.MED.
MG ORTODONT D.O.O.
ZOBOMIŠKA, STANKA DRENIK, DR.DENT.MED.
DENIS DŽANKOVIĆ, DR.DENT.MED .
BP DENT D.O.O.
ZOBOZDRAVSTVO BELE S.P.
TEA DENT ZOBOZDRAVSTVO S.P.
KASTELIC DENTAL D.O.O.
3D STRAŽIŠAR D.O.O.
DENTALIA D.O.O
DM DROGERIE MARKT D.O.O 
DULC D.O.O.
SETNIČAR D.O.O.
TELEKOM SLOVENIJE D.D.
ROLETARSTVO MEDLE D.O.O.
FRIZERSKI SALON SIMPLE
DELOVSKA HRANILNICA D.D.
SALVIAE D.O.O.
DAMA D.O.O.
VZAJEMNA ZDRAVSTVENA ZAVAROVALNICA D.V.Z.
ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO
GMT D.O.O.
KLJUČAVNIČARSTVO ŠMAJDEK
STAR 2000 D.O.O.
GRAVERSTVO IN ZLATARSTVO BARTOL S.P.
FIN-PRO D.O.O.

Natisni
Dekorativni element
85+LET IZKUŠENJ
Dekorativni element
68ZDRAVNIKOV
Dekorativni element
336VSI ZAPOSLENI
Dekorativni element
21ODDELKOV
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti